A vár megújulása

A megvalósítás során nagy hangsúlyt kap a vár meglévő értékeinek megőrzése, de a régmúlt évszázadok megidézése úgy ötvöződik egy újfajt,a modern megvalósítással, hogy az a változatos, hangulatteremtő és játékos tartalommal széles látogatóközönség számára kínáljon vonzó élményeket.

A projekt keretében a vár két szint magasságig épül vissza a nyugati szárny kivételével. A látogatóknak nem előre kijelölt útvonalakon kell bejárniuk a várat, hanem szabadon mozoghatnak, mindent kipróbálhatnak – így néhány órára átélhetik egy középkori vár hangulatár, belekóstolhatnak annak mindennapjaiba. Az interaktív tartalom révén nemcsak jól szórakozhatunk, de játékosan megismerkedhetünk a vár történetével is – nem utolsósorban a látogatókat útba igazító, segítő, kérdéseikre válaszoló, korhű ruhákba öltözött animátorok segítségével.

A földszinti részen a vár középkori életét bemutató kiállítóterek kapnak helyet, ilyenek lesznek pl. a mesterségeket, a középkori konyhát és a korabeli vadászatot illusztráló termek. Az emeleten a vár történetével ismerkedhetünk meg: láthatjuk itt a királynék középkori luxus enteriőrjét, hálótermét és fürdőjét is. Az északi szárnyban visszaépül Közép-Európa legnagyobb lovagterme, amely mintegy 300 négyzetméteres rendezvényteremként előadások, konferenciák és egyéb események megtartása mellett időszaki kiállítások fogadására is alkalmas lesz. A keleti szárnyban a kétszintes kápolna rekonstrukciójával különleges esküvők megrendezésére nyílik lehetőség.