Újjáépült a Diósgyőri vár

Néhány várfal kivételével jószerivel újjáépült, nem csupán megújult a diósgyőri vár, a középkori erődítmény kapuját szombaton nyitották meg a látogatók előtt, akiket késő estig látványos programok sokasága vár.

A 2 milliárd 714 millió forintos projrektben, zömmel uniós forrásból rekonstruált vár átadásán L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egyebek mellett azt mondta: a diósgyőri vár újjáépítése iránymutató a következő évtizedek műemléki rekonstrukciói, így a budai vár esetében is.

Ebben a szellemben kell hozzányúlni az egykori királyi palotához is, nem elég betonelemekkel kiegészíteni a műemlékeket, hanem az eredeti koncepció, eredeti tervek szerint kell azt rekonstruálni – mondta.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője emlékeztetett arra, hogy az unió a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című projekthez 2 milliárd 272 millió forintot biztosított. Ez azt jelképezi, hogy magyarnak és európainak lenni nem ellentétes – tette hozzá. Az Európai Unió kiemelten támogatja a tagállamok kultúráját, így Magyarország történelmi örökségének megóvását is – mondta, utalva arra a jelmondatra “egység a sokféleségben”. Megjegyezte, hogy Diósgyőr mellett uniós támogatással állítják helyre az ország számos fontos műemlékét, így például a Várkert Bazárt, az egri minaretet, a kőszegi, a sümegi, a siklósi várat.

http://www.diosgyor-lillafured.hu/sites/default/files/aktualitas_kepek/var2.jpg

A rekonstrukció eredményeként a diósgyőri vár a nyugati szárny kivételével két szint magasságig újra felépült. Tornyai között három palotaszárny is újjáépült, amelyben helyet kapott Közép-Európa legnagyobb lovagterme, egy várkápolna és a királynék lakóterme is.

A diósgyőri vár fejlesztésével Miskolc és az ország olyan turisztikai látványossággal gazdagodott, amely Közép-Európában is egyedülálló.

http://www.diosgyor-lillafured.hu/sites/default/files/aktualitas_kepek/var3.jpg

Az erődítmény megnyitása alkalmából a látogatókat színes programokkal várták és várják szombaton. Besenyei Péter műrepülő világbajnok látványos bemutatót tartott a tornyok között, a délután folyamán fellép az ExperiDance táncegyüttes, Király Viktor és a P. Mobil is, de lesz jelmezes felvonulás, a várfalak között középkori fogadó és bemutatkoznak a Diósgyőri Kóborlovagok.

http://www.diosgyor-lillafured.hu/sites/default/files/aktualitas_kepek/var4.jpg

Forrás: MTI
Fotók: Minap.hu