Lovagi tornák tere – hagyományápolás és XXI. századi rendezvényhelyszín

A Diósgyőri vár, mint rendezvényhelyszín továbbra is szolgálja majd a látogatókat, az épületrészek visszaépítésével azonban valamelyest leszűkül az udvar, így a nagyobb rendezvények megtartásához szükséges egy megfelelő közösségi tér létrehozása.

A vár szomszédságában kap helyet a Lovagi tornák tere, melynek szerepe a hagyományőrzés, a közösségi tér megteremtése. A tér rendezvényhelyszínként szolgál. A létesítmény legfontosabb célja a napjainkban felélénkülő lovas hagyományok ápolása, rendezvények, koncertek megrendezése.

A tér két fedett-nyitott lelátó között formálódik, mely éppúgy alkalmas lovagi tornák, lovas versenyek megrendezésére, mint nagyobb lélegzetvételű koncertek, vásárok, szabadtéri színházi előadások, közösségi események helyszínének. Az események hátteréül minden esetben a négysaroktornyos királyi vár szolgál majd.

A Lovagi tornák tere a mostani Várfürdő területének egy részén kap helyet. A lelátók és a kiszolgáló épületek által közrezárt központi tér lovas rendezvények, lovagi tornák és sportesemények küzdőtere – de színházi eseményeknél, koncerteknél mobil lelátók révén a nézőtér részévé alakul át.

Az építkezéshez kapcsolódó régészeti feltárások eredményeként került napvilágra az egykor a vár körüli vizesárkot a Szinva patakkal összekötő vízvezeték, amely a Lovagi tornák terének északi lelátója alatt fut végig. Az eredeti tervek módosításával a lelátó alatti részt olyan kiállítótérként alakítják ki, amely egyrészt bemutathatóvá teszi a vízvezeték maradványait, másrészt alkalmi kiállítások helyszíne is lehet.

2015. augusztus 20-án nagyszabású, egész napos program részeként adták át a Lovagi Tornák Terét a Diósgyőri vár mellett. Az eseményről a képek ide kattintva tekinthetőek meg.

Elérhetőség:
3534 Miskolc, Tapolcarét utca
+36-46/533-355