Függőkert – tematikus teraszok megújuló természeti és kertészeti környezetben

A projekt keretében megújul a lillafüredi függőkert is. Minden egyes teraszrész új tartalmat kap, amihez méltó környezetet ad a szintén megújuló kertészeti arculat. A fejlesztés keretében új kilátópontok jönnek létre, ahonnan a látogatók megcsodálhatják a páratlan természeti környezetet, de élvezhetik az ország legmagasabb vízesésének látványát is.

A Lux Kálmán tervei alapján 1927–30 között épült Palotaszálló alatti hegyoldalt függőkertszerűen alakították ki, amely lépcsőzetesen ereszkedik alá az Anna-mésztufabarlang bejáratához.A korabeli híradások híven tükrözik a nagyszabású építkezés történetét:

Korabeli fénykép a Palotaszállóról és a függőkertről„…a Palota-szálló a magyar építőművészet egyik legremekebb alkotása. Teraszokkal, bástyákkal, falakkal várrá képeztek ki egy egész hegyoldalt, még egy másikat teljesen elhordtak a föld színéről, hogy megfelelő helyet teremtsenek a parkok, sétányok számára. A Szinva-patakot újonnan vájt mederbe terelték, hogy festőibb, meredekebb vízesést nyerjenek…”

Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése projekt keretében 2012–2014 között megújuló függőkert újra méltó lesz egykori önmagához, a páratlan építészeti és kertészeti örökséghez. A tematikus teraszok révén immár nem csupán pihenő és találkozóhely, önmagában is vonzó látnivaló lesz, de hangulatos rendezvényeknek és kulturális eseményeknek is méltó környezetévé válik. Egész évben szabadon és ingyenesen bejárható!