Fogadótér – középkori vásári hangulatokkal

A PIAC és a VÁSÁR egyaránt olyan alkalom, mely lehetőséget teremt nagyobb közösségek vagy távolabbról érkezett emberek számára is a találkozásra, beszélgetésre, ismeretségek kötésére.

A piac építészeti forma, urbanisztikai csomópont, olyan kommunikációs keret, amely alkalmas az emberi értékek közvetítésére, az árucsere mellett az ismeretek, a tudás kicserélésére is. A vásár annyival több ennél, hogy jóval szélesebb az árucsere palettája: amíg a piac főként a napi szükségletek kielégítésére szorítkozik, a vásárban – ma éppen úgy, ahogy a középkorban – helyet kapnak a kézművesek, iparosok, kereskedők.

A Lovagi tornák tere előtt kialakítandó Vásártér célja a kulturált, látogatóbarát, közösségi események fogadására alkalmas tér kialakítása. Az odaillő utcabútorok kiválasztásával, a hangulatos térvilágítással, esztétikus kertészeti kialakítással, megfelelő csatlakozási pontok elhelyezésével a tér kiszolgálja mind a látogatók, mind a vásárosok igényeit.

A megújuló várba és az újonnan megépülő Lovagi tornák terének rendezvényeire érkezőket méltó környezettel fogadja a Vásártér – amely a fogadótér általános szolgáltatásain túl alkalmanként valódi vásártérként ad majd helyet a kézműveseknek, a kereskedőknek. A Vásártér így válhat önálló funkcióval bíró vonzó látványossággá, a Diósgyőri vár tövében rendezett, messze földön híres, középkori hangulatú kirakodó vásárok helyszínévé.