Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be a „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című projekttel kapcsolatban, melynek leghangsúlyosabb részét a Diósgyőri vár fejlesztése alkotja. A projekt tartalmazza továbbá a vár mellett a Lovagi tornák tere és a Vásártér kialakítását, illetve a lillafüredi függőkert felújítását, új funkciókkal való megtöltését. A pályázat sikeres volt, a támogatási szerződés aláírására 2012. június 10-én került sor.

A projekt fő jellemzői

A projektelemek funkciója:

  • Diósgyőri Vár: interaktív, kulturális kiállító tér, rendezvénytér
  • Lovagi tornák tere: közösségi tér, lovagitorna-pálya
  • Vásártér: vásártér, fogadó tér
  • Lillafüredi függőkert: közpark, tematikus park

A projekt megvalósulási időtartama: 2012. június 11–2015. szeptember 30.

A projekt költsége:

  • elszámolható fejlesztési költség: 3 107 831 884 Ft,
  • melynek támogatás tartalma: 2 626 419 724 Ft.

A projekt az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt száma: ÉMOP-2.1.1/A-09-2F-2011-0002

A projekt tartalma

Miskolc város Önkormányzata hosszú ideje kereste a lehetőséget a Diósgyőri vár fejlesztésére, sok tervezési munka, egyeztetés áll a háttérben. Ennek eredményeképp felismerte azt, hogy ma a várba telepített „múzeum szagú” kiállítás nem vonzó. A Diósgyőri vár egyedi, sajátos bemutatást kíván annak érdekében, hogy az idelátogatók emlékezetében kellemes emlékként maradjanak meg az itt szerzett élmények.

a projekt lakossági fórumon bemutatott prezentációja
A fejlesztési projekt letölthető prezentációja » kattintson a képre!

A megvalósítás során így nagy hangsúlyt fektetünk a vár meglévő értékeire, de a régi kort úgy kívánjuk ötvözni egy újfajta modern megvalósítással, hogy az a változatos, hangulatteremtő és játékos tartalommal széles spektrumú látogatóközönséget vonzzon.

A projekt keretében a vár két szint magasságig épül vissza a nyugati szárny kivételével. Berendezésének sajátossága az, hogy nem egy kijelölt folyosón közlekedhet majd a látogató a várban, hanem szabadon mozoghat, mindent kipróbálhat, ezzel átélheti egy középkori vár hangulatát. Az interaktív tartalom révén nemcsak jól szórakozhatunk, de játékosan megismerkedhetünk a vár történetével is – nem utolsósorban a látogatókat útba igazító, segítő, kérdéseikre válaszoló, korhű ruhákba öltözött animátorok segítségével.

Makett: előtérben a Lovagi tornák tere, háttérben a várA földszinti részen a vár középkori mindennapi életét bemutató kiállítóterek kapnak helyet, ilyenek lesznek pl. a mesterségeket, középkori konyhát és vadászatot illusztráló termek. Az emeleten a vár történetét mutatjuk be, a királynők életét középkori luxus enteriőrökkel, a királynői hálóval, fürdővel. Az északi szárnyban visszaépül Közép-Európa legnagyobb lovagterme, amely mintegy 300 m2-es rendezvényteremként előadások, konferenciák és egyéb események megtartása mellett időszaki kiállítások fogadására is alkalmas lesz. A keleti szárnyban a kétszintes kápolna rekonstrukciójával nem hétköznapi esküvők megrendezésére nyílik lehetőség.

A Diósgyőri vár mint rendezvényhelyszín továbbra is szolgálja majd a látogatókat, az épületrészek visszaépítésével azonban valamelyest leszűkül az udvar, így a nagyobb rendezvények megtartásához szükséges egy megfelelő közösségi tér létrehozása. A vár szomszédságában kap helyet a Lovagi tornák tere, melynek szerepe a hagyományőrzés, a közösségi tér megteremtése.

A tér rendezvényhelyszínként szolgál, legfontosabb célja a napjainkban felélénkülő lovas hagyományok ápolása, rendezvények, koncertek megrendezése. A tér két fedett-nyitott lelátó között formálódik, mely éppúgy alkalmas lovagi tornák, lovas versenyek megrendezésére, mint nagyobb lélegzetvételű koncertek, vásárok, szabadtéri színházi előadások, közösségi események helyszínéül – háttérdíszletként a négysaroktornyos királyi várral.

A Lovagi tornák tere előtt kap helyet a Vásártér, amely önálló funkcióján túl kulturált, látogatóbarát, közösségi események fogadására alkalmas térként is szolgál majd. Az odaillő utcabútorok kiválasztásával, a hangulatos térvilágítással, esztétikus kertészeti kialakítással, megfelelő csatlakozási pontok elhelyezésével a Vásártér kielégíti mind a látogatók, mind a vásárosok igényeit.

A projekt keretében megújul a lillafüredi függőkert is. Minden egyes teraszrész új tartalmat kap, miközben megújul a teljes kertészeti arculat. A fejlesztés keretében új kilátópontokat alakítunk ki, ahonnan még élvezhetőbb a vízesés látványa. A függőkert egészében önálló funkciókat kap a Zene, a Költészet, a Fiatalság és a találkozások, a Vízesés, a Virágok és a Szobrászat terasza, az Anna-kilátóból pedig közvetlen közelről élvezhető az ország legmagasabb vízesésének látványa, hangulata.

Kitűzött cél a minőségi turisztikai igényeknek megfelelő, innovatív, egyedi, nemzetközi szinten is versenyképes turisztikai attrakciók kialakítása, valamint a befektetőket inspiráló, húzó turisztikai attrakciók számának növelése, idényjellegének csökkentése.

A projekt hatásaként a befektetők növekvő vendégforgalomra, a külföldi vendégek részarányának növekedésére, a szezonalitás mérséklésére, az igényes, magasabb költési szokásokkal leírható vendégkör részarányának javulására számíthatnak.