Éjszakai vártúrákon elevenedik meg Nagy Lajos király lányának legendás élete

2015. 07. 09.

Július 18-án este 7-től ismét éjszakai programokkal várja a látogatókat a Diósgyőri vár, ezúttal Szent Hedvig királynő emléknapja alkalmából. Az éjszakai vártúrákon megelevenedik Nagy Lajos király lányának legendás élete, tűzlovasok világítják meg az éjszaka sötétjét, tiszteletüket teszik vásári komédiások, de lesz középkori divatbemutató és táncház is.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Diósgyőri vár júliusban is meghirdette éjszakai programját "A Diósgyőri vár titokzatos éjszakája" címmel, melynek témája ezúttal Szent Hedvig királynő legendája. Nagy Lajos magyar és lengyel király legkisebb lányának emléknapját a katolikus egyházban július 18-án tartják, ennek apropóján a Diósgyőri várban július 18-án délelőtt 10 órától búcsúi szentmisével emlékeznek meg a lengyel nép által nagy becsben tartott szentéletű magyar királylányról. A szertartás helyszíne a vár lovagterme, de a szertartást követően a Szent Hedvig tiszteletére fölszentelt várkápolna is látogatható lesz. Szent Hedvig királynő személye az éjszakai programsorozatban is kiemelt szerepet kap majd. A látogatók egy igazi időutazáson vehetnek majd részt: a termekben megelevenednek Szent Hedvig rendkívüli életének eseményei, mialatt az udvaron lovagi párviadal, zenés bemutatók, táncház idézi meg a középkor hangulatát, a várárokban pedig tűzlovasok látványos bemutatóval várják az érdeklődőket.

Az éjszakai kalandozásokra való időpontfoglalás a jegyvásárlás alkalmával történik a jegypénztárakban. Érdemes mielőbb jegyet váltani, mivel az elővételben vásárlók jegyük mellé ajándékot is átvehetnek.

Szent Hedvig 1374-ben Magyarországon született, Nagy Lajos magyar és lengyel király, valamint Erzsébet boszniai hercegnő harmadik gyermekeként. Hedviget a magyar trónra szánták, de a király halála után az özvegy Erzsébet királyné és a nemesek az idősebb leányt, Máriát ültették a magyar trónra, Hedviget pedig a lengyel trónra rendelték.

Program:

19.00 Kapunyitás

19.30 „Leányom és fele királyságom…” – a Diósgyőri Aranysarkantyús lovagrend zenés előadása (Felső várudvar)

20.00 Középkori divatbemutató (Felső várudvar)

20.30 Lovagi párviadal – a Diósgyőri Aranysarkantyús lovagrend bemutatója (Felső várudvar)

21.00 Középkori táncház (Felső várudvar)

21.30 Tűzlovasok bemutatója (várárok)

22.15 Lovagi párviadal – a Diósgyőri Aranysarkantyús lovagrend bemutatója (Felső várudvar)

23.00 Tűzlovasok bemutatója (várárok)

20.30-23.30 Éjszakai kalandozások a Diósgyőri várban (Felső várudvar)

Gyermekek 0-6 éves korig ingyenesen látogathatják az éjszakai programokat is. Az éjszakai kalandozásokra való időpontfoglalás a jegyvásárlás alkalmával történik a jegypénztárakban. Mindazok, akik elővételben váltanak jegyet, ajándékot vehetnek át.

Jegyek kaphatók Miskolcon az Ifjúsági Házban (Győri kapu 27.), a Művészetek Háza jegypénztárában (Rákóczi u. 2.) és a Diósgyőri Várban (Vár u. 24.). A műsor-, és szereplőváltoztatás jogát fenntartjuk.

Forrás: minap.hu